< Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

אירוע // תזכורת / הרצאה: מוסר, מחויבות וזוגיות (רבקה נרדי) [ספריית חברה, אונ ת"א] 21.2.22

Message URL: https://www.hum-il.com/message/2020505/

ד”ר רבקה נרדי:

“מה הקשר בין מוסר וזוגיות? כך הגיבו נשים וגברים שראיינתי לצורך המחקר שלי* לשאלתי, מה הם חושבים על צדק ושוויון בזוגיות. הם לא רק השתוממו הם הביעו התנגדות עוינת, כמו השאלה אינה במקומה.

השימוש בטיעון מוסרי בסוגיות זוגיות מרגיז. שהרי זוגיות מאופיינת ברגשות, תשוקה, צרכים, דחפים, דימויים על נשיות וגבריות, זוגיות ומשפחה וכמובן הרבה דעות קדומות הניזונות ממסורות וחוקי דת בני אלפי שנים הוטמעו בתוכנו נשים וגברים. מושגים על צדק ושוויון הם חדשים וקשים להטמעה. הזוגיות הייתה מחוץ לחוקי המוסר המקובלים.

בהרצאה זו אדון בסוגיה זו המעוררת מחלוקות ואמוציות. אני עושה זאת כי ניסיוני האישי והמקצועי לימד אותי שאנחנו חייבים להיעזר במונחים מוסריים כדי להתמודד ולפתור קונפליקטים ביחסי אנוש בכלל וביחסים הזוגיים בפרט.

הדגמה מובהקת היא מחוויות ילדות החפות ממודעות:

ילד בוכה שלקחו לו צעצוע וזועק – ״זה לא פייר״.

החברה הטובה שלך (את בת חמש) מעדיפה לשחק עם ילדה אחרת. את בוכה נעלבת כאישה נבגדת.

ההורים הבטיחו לכם ללכת לבריכה. צץ משהו. אתם, ילדים קטנים, זועקים חמס על ההבטחה שהופרה.

שימו לב הרגישויות שלנו להוגנות, לנאמנות, לקיום הבטחות קיימת מראשית החיים. למעשה אנחנו מגלים רגישות מופלגת להיגיון של הצדק הפואטי. עכשיו אנחנו מבוגרים. אולי לא בוכים כול כך מהר. אבל חשים כאב, זעם, בדידות, רצון לנקום, כאשר עושים לנו עוול. מקפחים אותנו, מתעלמים מאיתנו, לא מתחשבים בנו, משפילים אותנו.

האמירה הידועה ״אל תעשה לחברך מה ששנוא עליך״. קצרה פשוטה ומדויקת. האינסטינקט הטבעי המוטבע בנו מרגע לידתנו הוא לחפש את ״הצדק הפואטי״ עבורנו.

במהלך הרצאה זו נגלה שהדילמה המרכזית בהתמודדות עם סוגיות מוסריות בזוגיות נובעת מיחסים היררכיים בין נשים לגברים, כאשר העליונות ניתנה לגברים, להוביל ולקבוע את גורלן של נשים. זו מסורת ארוכת שנים שהוטבעה בדתות המרכזיות ובאורחות החיים של החברה האנושית למשך אלפי שנים. היא יצרה אמונה מוצקה עד כדי ראיית הדברים כ”סדר אלוהי”, ראיית כללי המוסר המקובלים בחברה אנושית מתוקנת ככללים לא רלבנטיים ושאינם אמורים לחול על יחסי גבר-אישה. על רקע זה יש להעריך את פרוץ המהפכה הפמיניסטית שבאה לערער על אמונה זו. ואכן כדי להחיל כללי מוסר שוויוניים בין נשים וגברים, בכול הקשור ליחסים וזכויות אדם, על נשים וגברים לעבור מהפך תודעתי (נשים כבר עברו דרך, הגברים בתחילתה) . הכוונה לבדיקה מחדש של תפיסות ישנות על שיתוף, חברות, הוגנות, שוויון וצדק ביחסים אינטימיים.

נגלה (כך עלה במחקר שלי ובעוד מחקרים רבים) שזוגות הרואים זה את זו “מעבר למגדרם” מצליחים לכונן בייתר הצלחה חיים טובים לטווח ארוך.”

עבודת הדוקטורט של ד”ר רבקה נרדי בנושא: “על תפיסת המחויבות בנישואים המודרניים, ההבדלים בין המינים וההשלכות המוסריות”, בשפה האנגלית, (1996-1999), נמצאת בספריית מדעי החברה, אוניברסיטת בר-אילן וספריית מדעי החברה, מכללת בית ברל. 

העבודה עובדה לספר בשפה העברית, “זוגיות בסערה”, מאת ד”ר רבקה נרדי, הוצאת הקיבוץ המאוחד, 2003.

ההרצאה תתקיים ביום ב’, 21.2.22, בשעות 16:00 – 17:00 באולם האורקולי בספרייה.

https://soclib.tau.ac.il/events/Nardi

Message publisher
שלומית גולן, מדור ייעוץ והדרכה, הספרייה למדעי החברה, לניהול ולחינוך אוניברסיטת תל אביב shlomitgo@tauex.tau.ac.il 03-6409537
Full address
הספרייה למדעי החברה, לניהול ולחינוך, אוניברסיטת ת"א
Map
Sharing and Saving

 

You will get reminders 10 ,5 ,2 days before the event
Event successfully added