אתר Ynetמדווח:
תוכנית ההבראה של האוניברסיטה העברית בירושלים יוצאת לדרך: אחרי שנים שבמהלכן צבר המוסד האקדמי גירעון שהגיע לסכום של 1.8 מיליארד שקלים, נחתם הסכם לתוכנית התייעלות ראשונה מסוגה המתפרשת על עשור. ההסכם הוא תולדה של משא ומתן שנמשך שנתיים בין הוועדה לתכנון ותקצוב (ות”ת) במועצה להשכלה גבוהה, משרד האוצר והנהלת האוניברסיטה.
כחלק מהתוכנית מתחייבת האוניברסיטה לכסות בעצמה גירעון בגובה 900 מיליון שקלים, בין היתר על ידי מכירת נכסים בשווי 400 מיליון שקלים ושעבוד של נכסים אחרים. בנוסף, מתחייבת האוניברסיטה לצמצם בהיקף המשרות ולהפחית ברכיבי השכר של הסגל.
בשלב זה לא ברור עדיין מהם אותם רכיבי שכר, אולם מבדיקת ynet עולה כי בשלב ראשון יקוצצו 80 משרות. קיצוץ המשרות, כמו גם אותם מרכיבי שכר אחרים, יגיעו להיקף של 26 מיליון שקלים מדי שנה.
המדינה מצדה תירתם אף היא להבראתו הכלכלית של המוסד, ותעביר אליו סכום של 700 מיליון שקלים ב-10 השנים הקרובות. בכל שנה ייבחן הביצוע של התוכנית.
להסכם גם משמעויות חברתיות: האוניברסיטה גם התחייבה לפעול למען הגדלה של מספר הסטודנטים החרדים והערבים במוסד, ולגייס סטודנטים בינלאומיים שיגדילו את ההכנסות עבורה. גם הידוק הפיקוח על האוניברסיטה נכלל בהסכם, ובתוכנית נקבע כי הוועד המנהל יקבל מעתה כלים שיאפשרו לו להיות מעורבים יותר בנעשה במוסד.
נשיא האוניברסיטה, פרופ’ אשר כהן, אמר: “אני שמח לומר כי היום האוניברסיטה העברית יוצאת לדרך חדשה ומאתגרת. בנינו תוכנית ארוכת טווח אשר מחייבת את המוסד לתהליכים משמעותיים ומציבה אתגרים רבים, ותאפשר צמיחה והתחדשות אקדמית, מחקרית והוראתית. צעדים אלו יאפשרו לאוניברסיטה העברית להמשיך להוביל את ההשכלה הגבוהה בישראל ולהצעיד אותה להישגים בינלאומיים נוספים”.
שר החינוך ויו”ר המועצה להשכלה גבוהה נפתלי בנט אמר: “תוכנית ההבראה מעמידה אתגרים רבים בפני האוניברסיטה והמדינה, אך יישומה יבטיח שגם בעתיד האוניברסיטה תדורג בצמרת האוניברסיטאות בעולם”.
יו”ר הוועדה לתכנון ותקצוב במועצה להשכלה גבוהה, פרופ’ יפה זילברשץ, אמרה כי “מיד עם כניסתי לתפקיד, התבהרה לי התמונה העגומה על מצבה הפיננסי הקשה והחלטתי יחד עם שר החינוך ומשרד האוצר לעשות כל מאמץ כדי למצוא את האיזונים הנכונים שיאפשרו איתנות פיננסית, תוך הקפדה על צעדי התייעלות קשים ומאתגרים. ות”ת תעקוב מקרוב אחר יישום תוכנית ההבראה ותוודא שהמוסד עומד בכל אחת מאבני הדרך הניצבת בפניו, ובסיוע המדינה ממשיך לדהור על הפסים האקדמיים בגאון, ומתוך חתירה למצוינות מחקרית וניהולית”.